Ce nu îmi place la Decât o Revistă

Mă apucă uneori o poftă, inexplicabilă și infantilă, de scandal. Îmi vine să fiu cârcotaș, să mă iau de oameni și de lucruri, doar de dragul de a mă certa. Nu e nimic malign. E exact ca atunci când mă uit la fotbal și țin cu echipa mai slabă. Și nu am nimic cu ăia mai buni, doar cu monotonia.


E și cazul DoR. Am absorbit primele cinci-șase numere fără urmă de filtru critic. În ultima vreme descopăr lucruri care nu îmi plac (un subtitlu sau un articol sau o poză sau un detaliu de paginare) și îmi vine să o spun. Nu s-a schimbat nimic la Decât o Revistă – doar m-am obișnuit cu binele. Însă mă opresc mereu și  mă gândesc ce miracol e întâmplarea asta. Recontextualizez tot. Îmi amintesc cum arată piața media și discursul public din România. Și când o așez așa, pe raftul imaginar al unui chioșc de presă, DoR e perfectă. Mi se pare indecent să mai spun ceva despre ea.

Dar am și o soluție (pentru cei ca mine, chinuiți de cârcoteală). Dacă o susținem (cu portofelul, nu cu like-uri) putem să demonstrăm că este model viabil. Că există o piață, că există public dispus să plătească pentru reviste independente. Poate cineva va încerca să reproducă modelul. Într-un an, doi sau cinci. Apoi altcineva.

Abia aștept ca raftul meu imaginar să aibă patru-cinci reviste comparabile cu cea în discuție. O să pot, în sfârșit, să spun ce nu îmi place la DoR.

Azi, la ora 20, este lansarea Decât o Revistă #10 – Toamnă/Iarnă 2012, în Control Club. E cu concert și party. Intrarea e liberă. Revistele au preţul promoţional de 20 de lei. DoR #10 se găsește în shop.decatorevista.ro, Cărtureşti, Inmedio, Relay, Librarium, Book Corner şi nu numai. Costă 25 de lei.