Despre cât de mici suntem: Steaua Dinamo vs. Barcelona Real

Presa din zilele astea vuiește despre potențialele amicale dintre echipele de mai sus. Tonul articolelor este de un festivism deșănțat. Titluri cu majuscule, cu roșu, cu bold, tot tacâmul. E o veselie în presa sportivă de parcă s-ar ține Olimpiada la București. Cuvintele folosite sunt, bineînțeles, dintre cele mai mari:

(…) Dinamo sa joace un amical de lux pe National Arena impotriva extraterestrilor de la Barcelona (…) iar ziua de 11 august ar putea intra in istoria clubului din Stefan cel Mare.
Desi li s-a oferit prima sansa de a organiza un astfel de meci de gala, oficialii Stelei au fost nehotarati si au dat cu piciorul sansei (…)

Avem incontestabil echipe mici, din periferia fotbalului. Dar presa sportivă ne este și mai mică, dacă se excită atât și ajunge cu discursul direct la istorie.

E absurd să spui că un amical (adică o caterincă de pregătire) o să intre în istoria lui Dinamo, echipă care a jucat semifinale de cupe europene și a bătut (în meciuri oficiale) echipe la fel de mari. Și asta o spune un stelist. E la fel de absurd să spui că Steaua ”a dat cu piciorul șansei” de a întâlni o echipă, Barcelona, pe care a batut-o într-o finală de Champions League.

1. Relaxați-vă puțin – un amical e doar un antrenament cu public.
2. Cuvântul istorie nu înseamnă ultimii trei ani – încercați să îl folosiți mai cu grijă.